Barion Pixel

Drony v poľnohospodárstve

V profesionálnej sfére sa s dronmi stretávame čoraz častejšie, stále však nemôže byť reč o bežnom pracovnom vybavení slovenských firiem.
Ich využitie nájdeme napríklad v záchranných zložkách, stavebníctve, v umeleckej sfére, v medicíne či pri mapovaní a meraní. Jedným z týchto odvetví je aj poľnohospodárstvo, kde si drony našli efektívne využitie. Nielenže sú skvelou podporou pozemnej techniky, no pri istých činnostiach ju dokonca dokážu nahradiť a to aj s lepšími výsledkami. Práve s týmito inovatívnymi službami prichádza na slovenský trh spoločnosť Enterra, ktorá ponúka efektívne a precízne využitie leteckej aplikácie dronov v poľnohospodárstve a s ktorou v rámci projektu Aprop od začiatku spolupracujeme pri legalizácii a získavaní know-how pre lietanie s dronmi. To, aký má táto práca význam, čo táto práca obnáša a ako vôbec tento nápad vznikol, sa dozviete podrobnejšie v nasledujúcom rozhovore s jedným z pilotom tejto spoločnosti: V priebehu 1 týždňa vás prostredníctvom 5 podvečerných online lekcií pripravíme na úspešné zloženie teoretickej skúšky pilota UAV na Dopravnom úrade.

  • Dostanete od nás dronové štúdijné materiály;
  • Pri lekciách využívame videá a užitečné weby;
  • Získate prístup k 500 dronovým testovaním otázkam v špeciálnej aplikácii;
  • Pomôžeme Vám prihlásiť sa na teoretickú skúšku.

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň a čo obnáša práca s dronom?

Keď sa ozve klient so záujmom o postrek, je potrebné si ísť pole najprv nasnímať s dronom na to určeným. My používame konkrétne Phantom 4 RTK, ktorému naplánujeme let nad polom, ktoré treba nasnímať, nastavíme detaily snímania a po úspešnom lete vytvoríme misiu pre Agras, teda už priamo pre dron, ktorý bude postrekovať. Letecká misia sa vytvára v programe Terra. Tento program z fotiek, ktoré Phantom nasnímal vytvorí ortofotomapu. Na tej mape sa potom zadávajú hranice poľa, vyberá sa šírka ciest, nastavujú sa prekážky a následne sa misia ukladá do ovládača od Agrasa. Samotná práca v poli sa začína až po týchto úkonoch. Ako druhá vec, ktorá sa musí uskutočniť, je príprava chemického roztoku, ktorý sa má aplikovať na dané pole. Keď je všetko pripravené, ostáva už len skontrolovať podmienky na let – čiže počasie a vzdušný priestor, či sa nenachádzame v nejakej zakázanej alebo obmedzenej oblasti.

Ak sa bavíme už konkrétne o samotnej práci na poli, tá obnáša rozloženie dronu, prípravu batérii, roztoku a centrál slúžiacich na nabíjanie batérii. Po tejto príprave sa môže začať s letom, ktorý dron vykonáva automaticky. Pilot do letu nezasahuje, pokiaľ to nie je nutné. Jediné čo potom ostáva na práci pilota alebo pomocníka, je výmena batérii a dolievanie roztoku.”

Aká je výhoda dronov v porovnaní s pozemnou technikou?

Určite jedna z najväčších výhod je tá, že v porovnaní s pozemnou technikou spotrebúvame výrazne menšie množstvo vody, ktoré postačuje na rovnaký efekt chemického roztoku. Tam, kde pozemná technika využíva stovky litrov vody, sa my bavíme o desiatkach litroch.

Ďalšia veľká výhoda je to, že porast ostáva nedotknutý, keďže dron je stále nad porastom a nezanecháva riadky po kolesách. Výhoda, ktorá ešte stojí za zmienku, je tá, že v určitých situáciách dokážeme farmárom šetriť chémiu, teda aj peniaze. Napríklad, keď sa uskutočňuje lokálne postrekovanie. V tomto spôsobe sa z celkovej výmery parcely chémiou vystrieka iba určitá časť, teda ohnisko nejakej nákazy alebo škodcov.”

Koľko ľudí je potrebných na obsluhu dronov pre poľnohospodárske účely?

Záleží to od viacerých faktorov, najvýznamnejším je asi množstvo obhospodarovaných hektárov v daný deň. Keď je počet hektárov menší, tak si jeden pilot dokáže poradiť aj sám, pretože sa nemá kam ponáhľať. Obsluha dronu nemusí byť v tomto prípade rýchla a nie je potrebný ďalší dron, takže nie je potrebný ani ďalší pilot alebo pomocník. Na bežné podmienky je potrebný jeden pilot na dron a k nemu jeden pomocník, ktorý obsluhuje výmenu batérie a dolievanie vopred pripraveného roztoku.”

Aké konkrétne služby poskytujete?

Momentálne naše služby zahŕňajú postrekovanie, mapovanie a multispektrálne snímanie polí. Čo sa týka postreku, všetko záleží na dohode s farmármi a o tom, čo môžeme a čo nemôžeme aplikovať na pole. Služby mapovania sa delia na 2 časti. Prvou z nich je mapovanie polí potrebné na prípravu misie pre Agras. To je v cene služby za postrekovanie, keďže je to potrebné vykonať aby Agras mohol uskutočniť svoju prácu.

Ako druhé je to mapovanie, ktoré si vyžiada farmár keď chce zistiť presnú výmeru svojich polí s presnosťou do centimetra. Snímanie polí poskytujeme ako službu s dronom Phantom 4 Multispectral. Tento dron dokáže zachytiť rôzne farebné spektrá rastlín, resp. porastu, ktorý sa nachádza na poli a následne dokáže vyhodnotiť a farebne rozdeliť proces fotosyntézy v poraste.”

Máte nejaké obmedzenia pri lietaní s dronom?

Myslím si, že jediné obmedzenia, ktoré máme počas práce, sú tie, keď sa nachádzame v zakázanom alebo obmedzenom vzdušnom priestore. V tomto prípade treba požiadať o povolenie na let a konkretizovať informácie o lete, čiže kde chceme lietať, v akej výške, s čím chceme lietať a samozrejme kedy.”

Javia farmári aktívny záujem o vaše služby?

S doposiaľ vykonanými prácami viem povedať, že farmári sú pripravení na technický pokrok a neboja sa skúšať nové veci. Samozrejme, treba brať do úvahy, že je to pre slovenský trh a celkovo slovenské poľnohospodárstvo a farmárov niečo nové, takže nie stále ide všetko úplne hladko. Pre farmárov je často nezvyk výrazne menšie množstvo vody, ktoré aplikujeme na 1 hektár my s dronom a koľko v priemere využije pozemná technika. Všetko však máme dôkladne otestované a výsledky prvého roka „ostrých“ postrekov na stovkách hektárov polí hovoria samy za seba.“

Zažili ste nejaké zaujímavé situácie počas práce, ktoré by stáli za zmienku?

Musím povedať, že nás naozaj teší záujem ľudí o našu prácu. Takmer pri každom postreku a snímani pola, ktoré sme túto sezónu vykonávali, sa pri nás zastavili fascinovaní okoloidúci, ktorí sa hneď zvedavo pýtali na najrôznejšie detaily a chceli si drony nasnímať pri akcii. Najväčším hitom je to práve u tých najmladších a najstarších generácií.

Mali sme taktiež veľa zážitkov so známymi farmárov, ktorí sa prišli pozrieť ako pracujeme a odchádzali od nás už s dohodnutým termínom. Zvedavosti neodolali dokonca ani príslušníci policajného zboru, nakoľko sa pri nás raz zastavili až dve hliadky naraz. A čo sa týka samotnej práce, povedal by som, že každá jedna nová zákazka je zaujímavá skúsenosť, pretože každé pole je jedinečné, má iný tvar a veľkosť, teda predstavuje iné výzvy.”

Ako ste sa dostali k tejto práci?

Povedal by som, že táto práca si viac-menej našla mňa. Bolo to v čase, kedy som akurát vstupoval na trh práce, no ešte som si nebol istý, ktorým smerom sa zamerať. Práve vtedy sa mi ozval môj známy, ktorý v tejto sfére podniká, s tým, či by som mal záujem preňho pracovať v novom projekte, ktorý rozbieha. Jeho návrh ma zaujal a v priebehu pár dní mi oznámil, že nás prihlasuje na dronový kurz, ktorý je potrebné absolvovať pre získanie pilotskej licencie UAV, čiže na drony. Nevedel som najprv o čo vlastne ide, no keď mi všetko priblížil a vysvetlil ako tieto drony pracujú, načo sa využívajú a že na Slovensku také niečo ešte nie je – bol som nadšený. Čo sa týka druhej časti otázky, tak na prácu s dronmi je potrebné úspešne absolvovať kurz a skúšky, ktoré sú teoretické a praktické, keďže legislatíva na Slovensku je celkom prísna. No a potom už len trénovať, naberať skúsenosti, nalietané hektáre a vyčerpané litre postreku.”

Je táto práca pre každého?

Povedal by som to tak, že táto práca určite nie je pre človeka, ktorý preferuje administratívnu, resp. kancelársku prácu. Je to práca, pri ktorej treba počítať s tým, že budete tráviť väčšinu svojho času na poliach. Na nich je mnoho otravného hmyzu, prachu, človek je vystavený horúčavám alebo naopak zime, nevyhnete sa zašpinenému oblečeniu. Mňa osobne táto práca napĺňa a takéto “nevýhody” mi neprekážajú.“

Na záver môžeme teda povedať, že práca s dronmi má svetlú budúcnosť, okrem iných sfér aj v tej poľnohospodárstve. Sú vítanou zmenou a krokom vpred aj z pohľadu farmárov. Kurz merania a mapovania s dronom (dronová fotogrametria) sa skladá z 5 samostatných modulov. V priebehu 51 hodín lekcií sa pozrieme na:

Zdieľaj článok na svoje sociálne siete a pomôž nám rásť.
Newsletter
Radi ti budeme zdielať novinky zo sveta dronov, preto prihlás sa na odber nášho emailingu.