Barion Pixel

Dronové padákové systémy | legislatíva a prax

Titulný obrázok k článku o padákových záchranných dronových systémoch v praxi a legislatívne
[Zatiaľ neaktualizované podľa novej legislatívy od 1.1.2021] Pri využívaní dronov na podnikanie je často nutné prelietavať nad nezúčastnenými osobami a dopravnými prostriedkami, budovami či celými zastavanými oblasťami. V tomto článku sa dozviete, za akých podmienok je nutné dron vybaviť padákom, ako tento systém funguje a ako si padák namontujete. V článku Pravidlá lietania s dronmi sme zhrnuli rozdelenie dronov do tried podľa hmotnosti. Väčšina dronov využívaných pre výkon leteckých prác spadá do triedy C2 a C3. Konkrétne sú to drony od DJI Mavic 2, cez DJI Phantom 4 až po rôzne modely DJI Matrice. Pri týchto váhových triedach je nutné dodržiavať minimálnu vzdialenosť 50 metrov od nezúčastnených osôb a je zakázané prelietavať stavby, husto osídlené oblasti miest, obcí, zón alebo urbanistických koncentrácií či zhromaždenia ľudí na voľnom priestranstve.

Pre toto pravidlo (okrem zhromaždení ľudí) však existujú 2 výnimky:

Výnimka č. 1: Písomný súhlas zúčastnených osôb a zabezpečenie priestoru

Podľa aktuálnych podmienok je možné pre výkon leteckých prác so spomínanými triedami dronov lietať nad osobami iba v prípade, že nám na to dajú písomný súhlas. Ten je možné zabezpečiť pri natáčaní marketingového videa s lietaním nad niekoľkými vopred dohodnutými osobami, nie však pri natáčaní bežného života v centre mesta.

Ak chceme lietať nad budovou, je to legálne iba za podmienky, že danú stavbu ohradíme pásmami a zabezpečíme, že v okolí budovy, či na balkónoch a terasách sa počas letu dronu nebudú vyskytovať žiadne nezúčastnené osoby. To je možné pri technickej obhliadke výškovej budovy, nie však pri mapovaní zastavanej oblasti.

Výnimka č. 2: Dron vybavený padákovým systémom

Ak dron vybavíme padákovým systémom, nie je nutné tieto pravidlá dodržiavať a nemusíte sa báť mastnej pokuty. Na dron jednoducho namontujete padák a odlietate s ním všetko potrebné. Pozor, táto výnimka sa nevzťahuje na zhromaždiská ľudí!

Fungovanie dronového padákového systému

Po prieskume všetkých dronových padákových systémov a diskusii s odborníkmi na túto problematiku sa javí ako najvhodnejší systém výrobcu VectorSave. Ten je aktuálne aj jediný schválený certifikátom CE, takže zodpovedá požiadavkám nového typu technickej harmonizácie EÚ.

Padák funguje na jednoduchom princípe. Ak v priebehu letu dôjde k extrémnemu náklonu alebo rýchlemu klesaniu dronu cez limity riaditeľnosti, padák sa automaticky vystrelí a dron bezpečne pristane.

Výhody využitia dronového padákového systému

1. Využitie iba pri letoch, kedy je to potrebné – Každý pridaný komponent zvyšuje celkovú váhu a aerodynamický odpor dronu a tak skracuje dobu letu, výnimkou nie je ani padák. Tento typ môžete využiť iba pri letoch, kedy je to potrebné.

2. Jednoduchá montáž – Padák namontujete a znova demontujete v priebehu niekoľkých minút.

3. Bez prepájania s dronom – Padák obsahuje vlastný systém detekcie náklonu a zrýchlenia a má aj vlastný zdroj napájania, takže ho nie je nutné žiadny spôsobom prepájať s riadiacim systémom dronu či jeho batériou.

4. Plne automatická aktivácia – Operátor dronu nemusí nič riešiť, systém aktivuje padák za neho.

5. Opakované použitie padáku – Padák je určený na opakované použitie. Po použití ho nie je nutné zasielať do servisu, znova ho zbalíte a pripravíte na ďalšie použitie sami.

6. Možnosť použitia pre niekoľko typov – Je možné kúpiť padák na najťažší z využívaných dronov a následne ho montovať podľa potreby aj na ľahšie zariadenia. Distribútorom týchto padákov pre slovenský trh je extreme.sk. V ponuke majú aj padáky pre najpoužívanejšie typy dronov ako je DJI Mavic 2, DJI Phantom 4, DJI Inspire či DJI Matrice.

Avšak upozorňujeme, že ak chcete využiť ktorúkoľvek z výnimiek z dodržiavania odstupov od nezúčastnených osôb či nezabezpečených budov a zastavaných oblastí, je nutné mať tieto postupy schválené Dopravným úradom. V praxi to znamená zapracovať detaily zabezpečenia priestoru či technické detaily padáku a systém jeho montáže do prevádzkovej príručky.

Zdieľaj článok na svoje sociálne siete a pomôž nám rásť.
Newsletter
Radi ti budeme zdielať novinky zo sveta dronov, preto prihlás sa na odber nášho emailingu.