Pokuty za lietanie s dronom


08.04.2019, napísal: Adam Kacvinský

Môžem za lietanie s dronom dostať pokutu? Ak áno, do akej výšky? A môžu mi policajti zhabať dron? Po prečítaní tohto článku budete „v obraze“! :-)

Pokuta a zhabanie dronu

Pri lietaní s dronom je možné dopustiť sa priestupku, alebo spáchať "iný správny delikt". Pri porušení všeobecných pravidiel lietania s dronmi (napríklad lietaním v tesnej blízkosti osôb, prelietavaním stavieb, porušením maximálnej výšky 120 m nad zemou v neriadenom vzdušnom priestore a pod.) je možné spáchať priestupok podľa Zákona o civilnom letectve. Za spáchanie priestupku môže Dopravný úrad udeliť pokutu do 300 € a dron zhabať.  

Komerčné lietanie bez povolenia

Vykonávanie leteckých prác bez povolenia sa považuje za spáchanie "iného správneho deliktu". Pri dokazovaní iného správneho deliktu musí byť preukázané, že došlo k vykonávaniu leteckých prác bez povolenia, to znamená, že boli vykonané lety a bola za to poskytnutá peňažná alebo nepeňažná odmena, či plynul ekonomický prospech. Za spáchanie "iného správneho deliktu" môže Dopravný úrad udeliť pokutu do výšky 33 000 €.

Policajný zbor vs. Dopravný úrad

Možno ste si všimli, že v oboch prípadoch môže pokutu udeliť iba Dopravný úrad. Policajný zbor SR nemá kompetenciu na udelenie pokuty za používanie dronu. Môže však s vami spísať záznam, zadržať vám dron a následne tento materiál predá Dopravnému úradu, ktorý rozhodne či došlo k spáchaniu priestupku alebo deliktu a určí výšku sankcie.

Trestný čin

Vážnejšie dôsledky však môže mať, ak pri lietaní s dronom dôjde k spôsobeniu škody na majetku alebo zdraví, teda k spáchaniu trestného činu všeobecného ohrozenia, poškodzovania cudzej veci, ublíženia na zdraví, alebo zabitia. Ak pri tom pilot nelietal v súlade s pravidlami, je to zásadná priťažujúca okolnosť.
 

Ohrozenie lietadiel a letísk

Ak operátor dronu lieta vo vzdušných priestoroch, kde to nie je povolené a dôjde k ohrozeniu prevádzky letísk alebo iných lietadiel, môže sa jednať tiež o trestný čin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.


Páči sa vám tento článok?

Prihláste sa na odber článkov zo sveta dronov,
novinky z legislatívy vám prídu priamo na email!

Chcem zasielať novinky na e-mail


Nočné zábery Bratislavy, či lietanie na festivaloch

Na konci novembra 2018 sme sa zúčastnili semináru UAVASu, na ktorom vystúpili aj zástupcovia Dopravného úradu a Ministerstva obrany. Záverečné krátke zhrnutie témy „nelegálne lietanie s dronmi“ bolo, že pre rok 2019 bude prioritou dohliadnuť na lietanie na festivaloch a zhromaždeniach ľudí. Ďalej si úrad posvieti na lietanie pre komerčné účely bez povolenia a taktiež množstvo videí točených v noci nad zastavanými oblasťami.


Legálne lietanie s dronmi

Aj po zjednodušení legislatívy dronov je stále nutné dodržiavať určité pravidlá. Pre všetkých platia všeobecné pravidlá lietania s dronmi a je nutné taktiež počítať s obmedzeniami, ktoré sa spájajú s typom vzdušného priestoru, v ktorom lietame. Pri komerčnom využití dronu je nutné byť držiteľom povolenia pre výkon leteckých prác.

Na záver by som rád vyzval všetkých pilotov dronov, aby dodržiavali stanovené pravidlá. Stačí jeden „prúser“, napríkald pád dronu do davu na festivale, alebo niečo podobné, ako sa stalo na letisku Heathrow v UK a pilotom dronov môžu pribudnúť ďalšie povinnosti a obmedzenia, ktorým by sa nik neradoval. 

Prečítajte si naše ďalšie články:


02.04.2019, napísal: Adam Kacvinský

Školenie pre získanie "povolenia na lietanie s dronom"

24.08.2018, napísal: Adam Kacvinský

Podnikanie s dronmi - Výkon leteckých prác

02.08.2018, napísal: Adam Kacvinský

Vzdušné priestory a maximálne výšky dronov

Naši spokojní zákazníci