Zlom v legislatíve dronov - vyhlásenie NBÚ o bezpečnostnej previerke


10.03.2020, napísal: Adam Kacvinský

Posledných niekoľko mesiacov je vo svete dronovej legislatívy poriadne rušno. Pred niekoľkými hodinami vydal Národný bezpečnostý úrad vyhlásenie, ktoré môže byť zlomové pre komerčných aj hobby používateľov dronov na Slovensku.

Po niekoľkých podnetoch zo strany UAVASu (Slovenskej asociácie bezpilotných lietajúcich prostriedkov a systémov), ako aj zo strany samostatných podnikateľských subjektov a médií, vydal Národný bezpečnostný úrad stanovisko k plánovanej zmene predpisov, súvisiacou s bezpečnostnou previerkou pri lietaní s dronmi. Od 1.6.2019 mal byť každý subjekt, ktorý chcel pomocou dronu vytvárať fotografie a videá, povinný získať potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti. Táto podmienka bola však pre väčšinu podnikateľov likvidačná, pretože náklady na splnenie podmienok pre získanie tohto potvrdenia sa pohybujú rádovo v tisícoch eur a trvajú niekoľko mesiacov. 


Dronový newsletter

Prihláste sa na odber článkov zo sveta dronov,
novinky z legislatívy vám prídu priamo na email!

Chcem zasielať novinky na e-mail


Vo svojom stanovisku sa NBÚ vyjadril, že za 'letecké snímkovanie', pre ktoré je nutná bezpečnostná previerka, ďalej považuje iba letecké meračské snímkovanie a letecký diaľkový prieskum Zeme - teda činnosti pre kartografické a geodetické účely, pre ktoré je nutné mať bezpečnostnú previerku už niekoľko rokov. Viac o priemyselnej bezpečnosti sa dozviete z webu Národného bezpečnostného úradu.


Zásadné však je, že prvýkrát oficiálne oddelil 'letecké práce' (fotografovanie, vytváranie videí a prieskum pre marketingové účely, účely poľnohospodárstva, stavebníctva a pod.) a súkromné používanie dronov od 'leteckého snímkovania', a rozporuje tak výkladu Ministerstva obrany. Ďalej pokračuje, že pri výkone 'leteckých prác' tým pádom nie je nutné byť držiteľom potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti.  

Na základe tohto stanoviska je ďalej otázne, či sa povinnosť žiadať o Povolenie leteckého snímkovania viaže na 'letecké práce'. Uvidíme, ako na túto správu zareaguje Ministerstvo obrany, ale dúfame, že sa týmto končí éra obmedzovala pilotov dronov.

V tomto odkaze nájdete spomínané vyjadrenie NBÚ. Situáciu budeme naďalej sledovať a aktualizovať na našom blogu


Legalzácia lietania s dronom

Chcete využívať dron pri zárobkovej činnosti? Poskytneme Vám kompletné služby pre legalizáciu komerčného lietania s dronmi v najkratšom možnom čase. Kontaktujte nás!

Máte záujem o školenie pre získanie "povolenia na lietanie s dronom"? Vyberte si termín a miesto školenia, ktoré Vám vyhovuje najviac.
Prihláška je nezáväzná!

Cena teoretického školenia je 200 €

Nezáväzná prihláška             Viac info



Prečítajte si naše ďalšie články:


25.08.2019, napísal: Adam Kacvinský

Všeobecné pravidlá lietania s dronmi | 2020

29.01.2019, napísal: Adam Kacvinský

Prevádzková príručka pre drony

24.08.2018, napísal: Adam Kacvinský

Podnikanie s dronmi - Výkon leteckých prác

Naši spokojní zákazníci