Barion Pixel

Školenie pre získanie „povolenia na lietanie s dronom“

Titulný obrázok k článku o dronovom profesionálnom kurze

Cieľom školenia je pripraviť vás na skúšky na Dopravnom úrade pre získanie Povolenia na lietanie lietadla spôsobilého lietať bez pilota, ľudskou rečou – „piloťáku na drony“.Okrem toho Vám odovzdáme plno našich skúseností z praxe, aby ste sa vyvarovali začiatočníckym chybám a mohli sa naplno vrhnúť do práce ☺

Pre získanie povolenia na lietanie s dronom je potrebné úspešne prejsť teoretickými testami a následne praktickou skúškou. Teoretický kurz organizujeme prezenčnou aj online formou. Je teda na Vás, či preferujete vzdelávať sa počas večerov, spravidla po pracovnej dobe v priebehu pracovného týždňa, alebo sa radšej stretneme osobne a všetko potrebné si prejdeme v priebehu 2 dní.

Prednášajúci

Prednášať vám budú lektori, ktorí už majú čo-to odškolené. Časť z nich je uvedená na stránke „O nás“, ale spolupracujeme aj s externými odborníkmi, ktorí sa špecializujú na konkrétnu časť preberaných tém. Zloženie prednášajúcich závisí na dohodnutom termíne školenia. Väčšina lektorov je držiteľom aj inštruktorského oprávnenia na školenie pilotov lietadiel, takže príklady z reálnej praxe vás neminú.

Všetko pokope

Na začiatku školenia od nás dostanete „skriptá“, ktoré sme vypracovali špeciálne pre tento účel. V prípade účasti na online školení Vám skriptá zašleme poštou v dostatočnom predstihu až domov. Nájdete tam prehľadne zhrnuté všetky okruhy, z ktorých sa skladá skúška na Dopravnom úrade. Skriptá sú totožné s našimi prezentáciami, takže písať si budete musieť iba krátke poznámky k nášmu výkladu. Okruhy prednášok

Teoretické školenie sa bude skladať zo 6 predmetov, konkrétne to sú:

  • letecké právo a postupy riadenia letovej prevádzky,
  • všeobecné vedomosti o lietadle,
  • letové výkony lietadla a plánovanie letu,
  • meteorológia,
  • prevádzkové postupy,
  • základy letu.

Objem skúšaných informácií je u každého z predmetov iný, dokopy však prednášky zaberú približne 16 hodín, preto ich rozdeľujeme pri prezenčných školeniach na 2 dni a pri online školeniach na 5 podvečerných lekcií. Prednášky a štúdijné materiály sú vypracované na základe okruhov otázok skúšaných Dopravným úradom, teda na mieru pre pilotov UAV.

Počas celého kurzu kombinujeme ‚teóriu‘ s praxou, takže neustále dopĺňame preberané témy s leteckou mapou ICAO, ukážkach na drone, či na modeli lietadla. Tak, aby to bolo zrozumiteľné pre každého, kto mal doteraz s letectvom spoločný tak maximálne začiatok a záver dovolenky 🙂 Na záver teoretického školenia si ešte raz zopakujeme prácu s ICAO mapou, pretože to je prvá časť, na ktorú sa pozriete s inšpektorom pri praktickej skúške. 

Praktický kurz lietania s dronom

Cieľom praktického kurzu je naučiť Vás lietať bezpečne – a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností. Súčasťou je samozrejme aj to, aby ste si osvojili všetky návyky, ktoré od Vás bude vyžadovať inšpektor Dopravného úradu pri praktickej skúške.

Ukážeme Vám celú „procedúru“ lietania s dronom pre komerčné účely, počnúc kontorolou vzdušného priestoru, meteorologickej situácie, hardvéru a softvéru dronu až po systém skladovania a nabíjania batérií. Vysvetlíme vám ako prebieha skúška, ukážeme nákres letových manévrov a úloh, ktoré od Vás budú vyžadované a pomôžeme sa vám na ňu prihlásiť. Na praktickú skúšku budete potrebovať dron, ktorý je zaregistrovaný na Dopravnom úrade. Ak taký nebudete mať k dispozícii, zapožičiame vám náš!

Zdieľaj článok na svoje sociálne siete a pomôž nám rásť.
Newsletter
Radi ti budeme zdielať novinky zo sveta dronov, preto prihlás sa na odber nášho emailingu.