Barion Pixel

5 krokov ako odomknúť obmedzené zóny u dronov DJI (návod)

Titulný obrázok k návodu ako odomkn úť obmedzené vzdušné priestory dronov DJI

Predpokladajme, že sme hobby užívateľ, ktorý chce lietať s dronom DJI Mavic 2 Pro (Maximálna vzletová hmotnosť 0,907 kg) v okolí Podunajských Biskupíc – v blízkosti Letiska M. R. Štefánika. Podľa VFR manuálu (resp. ICAO mapy 1:500 000) sa nachádzame v bratislavskom riadenom okrsku ŠTEFÁNIK CTR. Tu je možné letieť s dronom do MTOM 0,91 kg nielen pre výkon leteckých prác (čiže aj pre hobby lietanie), avšak iba ďalej ako 3,7 km od vzťažného bodu letiska a do výšky 30 m nad terénom.

Takže ak budete lietať v Podunajkých Biskupiciach (za červeným kruhom) a budete rešpektovať všeobecné pravidlá lietania s dronmi a zásady ochrany súkromia, dodržíte všetky predpisy – lietať budete legálne. Avšak v momente, keď budete s dronom chcieť vzlietnuť, zistíte, že sa nachádzate podľa DJI Geo Zone Map v modro sfarbenej „Authorization Zone“ a dron vám vzlietnuť odmietne.

Tieto obmedzené letové zóny určené spoločnosťou DJI sa však nezhodujú s legislatívou lietania s dronmi na Slovensku a v určitých prípadoch vám nedovolia vzlietnuť, aj keď dodržiavate všetky platné predpisy. Ako tento problém vyriešite?

1. Prihláste sa do účtu DJI

Po vstupe na web pre odomykanie obmedzených zón sa najprv musíte prihlásiť do svojho DJI profilu – ak taký ešte nemáte, vytvorte si ho.

2. Self Unlocking

V časti FLY SAFE  prejdite do často UNLOCKING REQUESTS a následne do SELF UNLOCKING. Vyberte typ zariadenia, požadovanú zónu a vyplňte sériové číslo ovládača. To nájdete v aplikácii DJI GO 4 => General settings => About.

3. Overenie pomocou SMS

Po overení pomocou SMS kódu je verifikácia kompletná a licenciu odomknutia vzdušnej zóny si aplikácia DJI GO 4 automaticky stiahne pri pripojení na internet.

4. Import licencie

Ďalej je nutné licenciu importovať do zariadenia pomocou modrého tlačidla vpravo.

5. Aktivácia licencie

V časti „aircraft“ ju dalej aktivujte zeleným posuvníkom napravo a potvrďte, že ste kvalifikovaný v danej zóne lietať a za let preberáte plnú zodpovednosť.

HOTOVO

Po potvrdení do niekoľkých sekúnd zmizne modrá obmedzená zóna z mapy v zobrazení aplikácie DJI GO 4. Danú vzdušnú zónu je možné odomknúť aj na mieste v reálnom čase, ale potrebujete čas a pripojenie na internet. S týmto systémom odomknutia sme však mali niekoľkokrát problém, preto odporúčame riešiť odomknutie priestorov podľa predchádzajúceho návodu v dostatočnom časovom predstihu v rámci predletovej prípravy

Zdieľaj článok na svoje sociálne siete a pomôž nám rásť.
Newsletter
Radi ti budeme zdielať novinky zo sveta dronov, preto prihlás sa na odber nášho emailingu.