Barion Pixel

Ako prebiehalo predchádzajúce fotogrametrické školenie

Titulný obrázok k článku o školení mapovania a fotogrametrie s dronom

Prečítajte si report z nášho prvého školenia dronovej fotogrametrie. Po pozitívnej spätnej väzbe sme kurz rozšírili o pokročilé kurzy a rozšírili na 5 samostatných modulov.

Prečítajte si, ako prebiehalo predchádzajúce školenie fotogrametrie s dronom

Máme za sebou 3-denné fotogrametrické školenie s využitím dronu na zber dát a softvérov ako Agisoft Metashape Pro, RealityCapture či Pix4Dmapper pri ich následnom spracovaní. V tomto príspevku sa dozviete, čo sme prebrali počas 4 hodín teoretickej prípravy, nasnímali v priebehu 2 hodín lietania a vytvorili za 14 hodín post-processingu.

Lektori

Školenie viedol po celé 3 dni Ing. Jakub Vanko, ktorý má s leteckou fotogrametriou a následným spracovaním dát v špecializovaných programoch 6 ročné skúsenosti. Vyštudoval geodéziu, kartografiu a kataster na Slovenskej Technickej Univerzite v Bratislave. Na škole sa venoval geografickým informačným systémom a diaľkovému prieskumu zeme. Následne pôsobil v zahraničí na Univerzite Trás-os-Montes e Alto Douro v Portugalsku, kde využíval leteckú fotogrametriu napr. na dokumentáciu dopravných nehôd a monitorovanie poľnohospodárskych plodín. Po návrate na Slovensko pomáha pri tvorbe slovenského fotogrametrického softvéru RealityCapture a posúva svoje fotogrametrické know-how ďalej. Pre školenie softvérov Agisoft Metashape Pro a Pix4Dmapper sme využili externých školiteľov.

Hardvér a softvér

Lietali sme s bezpilotným zariadením Phantom 4 od výrobcu DJI. Pri spracovaní dát sme využili softvéry ako Agisoft Metashape Pro, RealityCapture či Pix4Dmapper. Taktiež sme si prešli rôzne cloudové riešenia a vyskúšali importy výstupov fotogrametrie do iných bežne používaných softvérov, ako je napr. QGIS.

Fotogrametricke skriptá na mieru

Každý účastník školenia dostal na začiatku kurzu naše na mieru vytvorené skriptá, ktoré obsahujú 229 slidov z teoretickej časti a fázy post-proccessingu. Do tých si robili účastníci školenia poznámky a môžu z nich v budúcnosti čerpať informácie.

Teoretická príprava

Školenie začalo teoretickou prípravou, keďže predchádzajúce skúsenosti „z fachu“ nie sú podmienkou. Vysvetlili sme si uplatnenie leteckej fotogrametrie v praxi, zoznámili sa s referenčnými systémami, transformáciami, základmi fotenia a nezabudli sme ani na princípy a postupy fotogrametrie.

Predletová príprava fotogrametrie

Následne sme sa presunuli do susednej Českej republiky kvôli zberu dát. Na začiatku sme sa podrobne zoznámili s meracou technikou, nasledovala rekognoskácia terénu, hľadanie prekážok a presné plánovanie letu. Po rozmiestnení a určení vlícovacích bodov sme sa pozreli na predletovú prípravu – skontrolovali sme si vzdušný priestor, počasie, technickú stránku dronu a nastavenie letových aplikácií.

Zber dát

Pri zbere dát sme využili letecké dronové aplikácie Pix4Dcapture a DJI GO 4. Využili sme viacero typov automatických letov a na záver aj manuálny let.  Na požiadanie účastníkov školenia sme fotili aj zo zeme, aby Jakub demonštroval, akým spôsobom prepojiť leteckú a pozemnú fotogrametriu. Spolu sme nafotili 546 snímok zo zeme aj zo vzduchu.

Spracovanie dát

Spracovanie prebiehalo v už spomínaných programoch. Základný postup je rovnaký ale programy sa medzi sebou líšia používateľským rozhraním, možnosťami a majú svoje výhody a nevýhody. Po importe snímok sa vykoná väčšina úkonov automaticky s minimálnym zásahom užívateľa, ako je vkladanie vlícovacích bodov, kontrola kvality, stanovenie oblasti pre výpočet a nakoniec export požadovaných výstupov.

Feedback

Zúčastnil som sa tohto školenia a môžem ho len a len odporúčať….môžem povedať, že úroveň informácii, celkový prístup, ochota a organizácia boli na vysokej úrovni! Pre mňa ako pre začínajúceho v oblasti fotogrametrie to boli neoceniteľné informácie…takže firma APROP a jeho tím…veľký palec hore!

Ing. Matúš Tkáč – INGOS Prešov s.r.o.  | Zdroj: Facebook, 20.10.2019

Po pozitívnej spätnej väzbe sme školenie rozšírili o pokročilé kurzy a rozdelili na 5 samostatných modulov. Stiahnite si osnovu školenia vo formáte PDF s dodatočnými informáciami na stránke kurzu fotogrametrie. Pre bližšie informácie a prihlásenie na školenie nás prosím kontaktujte!

Zdieľaj článok na svoje sociálne siete a pomôž nám rásť.
Newsletter
Radi ti budeme zdielať novinky zo sveta dronov, preto prihlás sa na odber nášho emailingu.